Συχνές Ερωτήσεις

1Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω λάδια;

Το λιπαντικό αποτελεί κύρια παράμετρο στη λειτουργία του κινητήρα. Στόχος του είναι να μειώνει στο ελάχιστο τις τριβές των μηχανικών μερών στο εσωτερικό του, ώστε να μη δημιουργηθεί φθορά στα τμήματα αυτά.

Επίσης, έχει την ικανότητα να απορροφά τις υψηλές θερμοκρασίες από τα τμήματα που διαπερνά, ιδιαίτερα στα υπερτροφοδοτούμενα μηχανικά σύνολα, όπου οι θερμοκρασίες στο τούρμπο φτάνουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Τέλος, με τα ειδικά χημικά πρόσθετα που εμπεριέχει, καθαρίζει τον κινητήρα από υπολείμματα καύσης, που δημιουργούνται στο πέρασμα του χρόνου.

Επειδή, όμως, κάθε λιπαντικό έχει συγκεκριμένο όριο ζωής, μέχρι το οποίο προσφέρει σωστή λίπανση, ο κάθε κατασκευαστής ορίζει -ανάλογα με τον τύπο του κινητήρα- το πότε θα πρέπει να αντικαθίστανται τα λάδια.

Από την άλλη πλευρά, τα αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας χρειάζονται αλλαγή λαδιών, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, κάθε 15.000 -και παραπάνω- χιλιόμετρα, νούμερο που σε πολλούς φαίνεται φυσιολογικό και σε άλλους υπερβολικό.

Τα λιπαντικά αυτά συνήθως φέρουν την ονομασία «long life» (μακράς διάρκειας), κάτι που υποδηλώνει ότι έχουν την ικανότητα να αντέχουν το όριο που ορίζει ο κατασκευαστής.

2Μπορώ να χρησιμοποιήσω 2 τύπους λιπαντικού;

Ο συνδυασμός δύο διαφορετικών τύπων λιπαντικών δε συνίσταται. «Ανακατεύοντας» δύο διαφορετικά λιπαντικά, αναμειγνύονται στην ουσία διαφορετικές φόρμουλες, διαφορετικές βάσεις, διαφορετικά πρόσθετα.

Το αποτέλεσμα είναι η μεταβολή του ιξώδους του λιπαντικού, η αλληλεξουδετέρωση των χημικών ενώσεων, το μαύρισμα του κινητήρα από τα περισσότερα ιζήματα, αυξημένη κατανάλωση καυσίμου. Όλα αυτά συντελούν στην κακή λειτουργία του κινητήρα.

3Τί είδη λιπαντικών υπάρχουν;

Ορυκτέλαια: Προέρχονται από τη διύλιση του αργού πετρελαίου και με τα κατάλληλα πρόσθετα πετυχαίνουμε τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Ιδανικά για κινητήρες παλαιότερης τεχνολογίας ή με σημαντικές φθορές. Παρέχουν καλή λίπανση με μικρή διάρκεια ζωής σε σχέση με τα εξελιγμένα λιπαντικά που θα εξετάσουμε παρακάτω

Ημισυνθετικά: Τα ημισυνθετικά λιπαντικά είναι μείγμα επεξεργασίας ορυκτελαίου και συνθετικής βάσης ώστε να έχουν χημική σύνθεσή όμοια με των συνθετικών. Σε συνεργασία με τα κατάλληλα πρόσθετα το λιπαντικό παίρνει τη χημική σύσταση ανάλογη των εκάστοτε προδιαγραφών.

Τα ημισυνθετικά λιπαντικά προσφέρουν καλύτερη λίπανση και μεγαλύτερο διάστημα αλλαγών από τα ορυκτέλαια αλλά δεν φτάνουν τα πιο εξελιγμένα συνθετικά.

Συνθετικά: Τα συνθετικά λιπαντικά είναι ανάμιξη συνθετικής βάσης( που παράγεται σε εργαστήριο όχι από διυλιστήριο από εστέρες αλλά και άλλες ισχυρές ενώσεις ) και των κατάλληλων προσθέτων ανάλογα με τις απαιτήσεις των κατασκευαστών. Αποτελούν τα βασικά λιπαντικά για τους κινητήρες νέας τεχνολογίας. Παρέχουν εξαιρετική λίπανση στα κινούμενα μέρη τους, μεγαλύτερα διαστήματα αλλαγών καθώς και εξοικονόμηση καυσίμου.

Ανακυκλωμένα: Τα ανακυκλωμένα λιπαντικά ως προς το περιβάλλον είναι πολύ καλά διότι αποφεύγουμε τη μόλυνση του. Στον κινητήρα εφόσον η σύνθεσή τους δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα πρωτογενή καλό είναι να αποφεύγεται ή αλλιώς τα διαστήματα αλλαγών να είναι πολύ μικρά. Επειδή λόγω τις τιμής που έχει μεγάλη διαφορά με τα πρωτογενή και λόγω κρίσης πολλοί τα προτιμούν καλό είναι να τα χρησιμοποιούν μόνο για εξωτερική χρήση ελαχιστοποιώντας τις ζημίες.

4Ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες του λιπαντικού;

Τα λιπαντικά των κινητήρων έχουν τρεις βασικές λειτουργίες. Πρώτη βασική λειτουργία η λίπανση μειώνει τις τριβές ανάμεσα στα κινούμενα μέρη του κινητήρα. Το λάδι δημιουργεί ένα φιλμ ανάμεσα στις μεταλλικές επιφάνειες, όπου καταφέρνει να εισχωρεί, επιτρέποντας τους την κίνηση χωρίς όμως να έρχονται σε επαφή οι επιφάνειες.

Η δεύτερη βασική λειτουργία του λιπαντικού είναι η απαγωγή θερμότητας από τα τοιχώματα του κινητήρα. Το λιπαντικό που ρέει εντός του κινητήρα πρέπει με τα κατάλληλα πρόσθετα η σύνθεση του να μπορεί να αντέχει στις θερμοκρασίακες διαφορές κατά τη λειτουργία του. Ο κύκλος ζέστη-κρύο, σιγά-σιγά διασπά τα συστατικά του λιπαντικού που το κάνουν να διατηρεί τα χαρακτηριστικά του. Καθώς τα χιλιόμετρα μαζεύονται το λάδι μαυρίζει και σταδιακά χάνει τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του, η κατανάλωση του αυτοκινήτου αυξάνεται, το ίδιο και οι εκπομπές ρύπων με αποτέλεσμα να χρειάζεται αντικατάσταση.

Η τρίτη σημαντική λειτουργία του λιπαντικού είναι ότι λόγω των ειδικών καθαριστικών συστατικών που διαθέτει φροντίζει και απομακρύνει τα διάφορα υπολείμματα από τον θάλαμο καύσης τον οποίο καθαρίζει σε κάθε ανέβασμα του πιστονιού. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος όταν δεν γίνεται τακτικά αλλαγή λαδιών που μαυρίζουν τα κινούμενα μέρη.